Визначення оптимальних параметрів моделей доступу до інформації у файлах баз даних - Глебена, М. І.; Глебена, В. Ф.; Попельський, О. М. (Науковий вісник Ужгородського університету. Серія «Математика і інформатика», 2018)
У роботі розглядаються моделі оптимальної організації послідовних файлів баз даних. Розглянуто випадок узагальненого закону розподілу ймовірностей звертання до записів. Для визначення оптимальних параметрів моделі використано методи мажорантного типу.