Апарат некласичних мажорант і діаграм Ньютона для функцій комплексної змінної - Ломага, М. М.; Глебена, О. В.; Герич, М. С.; Чубирка, В. В. (Науковий вісник Ужгородського університету. Серія «Математика і інформатика», 2026)
У статті розглядається побудова апарату некласичних мажорант і діаграм Ньютона для неперервних функцій комплексної змінної, заданих на замкненій опуклій області. Запропоновано геометричний підхід до дослідження модуля комплексної функції шляхом переходу до тривимірного простору та побудови опуклої оболонки відповідної множини точок. Введено поняття діаграми Ньютона та мажоранти Ньютона для комплексної функції, досліджено їх властивості, а також визначено числові характеристики у вигляді нахилів і відхилень. Обґрунтовано можливість використання запропонованого апарату для побудови чисельних алгоритмів знаходження екстремальних значень функції. Окреслено перспективи практичного застосування у чисельному аналізі, оптимізації та комп’ютерному моделюванні.