Порівняльна оцінка сучасних методів багаторакурсної 3D-реконструкції сцен за RGB-зображеннями: точність, повнота та ресурсоємність - Сміленко, М. Ю. (Науковий вісник Ужгородського університету. Серія «Математика і інформатика», 2026)
У роботi розглянуто сучаснi методи багаторакурсної 3D-реконструкцiї сцен за RGB-зображеннями та виконано їх порiвняльне оцiнювання за показниками геометричної якостi й обчислювальної ефективностi. Для аналiзу обрано класичний алгоритм COLMAP як базовий орiєнтир, а також DUSt3R, MASt3R, CUT3R, VGGT i Fast3R як представникiв нової хвилi моделей. Оцiнювання виконано на основi стандартизованого сценарiю, на якому тестувались три типи сцен: контрольованi (лабораторнi), реалiстичнi (внутрiшнi/зовнiшнi) та складнi великомасштабнi (внутрiшнi сцени). Для порiвняння використано метрики точностi, повноти, F1-показника, часу обробки, використання вiдеопам’ятi та масштабованiсть зi збiльшенням кiлькостi вхiдних зображень. Продемонстровано, що унiверсального методу, який би одночасно забезпечував найкращу якiсть реконструкцiї та мiнiмальну ресурсоємнiсть, не iснує. Найвищу якiсть продемонстрував VGGT, найкращу швидкодiю та масштабованiсть — Fast3R, а найбiльш збалансованим методом виявився CUT3R.