Наближений метод розв'язування задачі булевого програмування. Ознака оптимальності наближеного розв'язку - Цегелик, Г. Г.; Глебена, М. І.; Цегелик, М. Г. (Науковий вісник Ужгородського університету. Серія «Математика і інформатика», 2026)
У статті розглядається математична модель задачі булевого програмування для випадків, коли всі коефіцієнти цільової функції та обмежень є додатними величинами. Оскільки точні класичні алгоритми вимагають значного обсягу роботи, для розв'язання задачі пропонується ітеративний наближений метод. Алгоритм поетапно формує часткові рішення з одночасною оцінкою цільової функції та відсіканням безперспективних варіантів, що дає змогу зменшити кількість необхідних обчислень. Наближений розв'язок не завжди є оптимальним, тому в статті наводиться достатня умова, при виконанні якої його можна оптимізувати.